Lundellska skolan tar över EU:s fackla

Lundellska skolan i Uppsala är utvald som den gymnasieskola i Sverige som tar över vandringstrofén ”Den europeiska facklan”. Överlämnandet skedde vid en ceremoni i Stadshuset på tisdagen 13 december.

Överlämnandet skedde vid en ceremoni i Stadshuset på tisdagen 13 december.

”Den europeiska facklan” skapades av en fransk gymnasieskola under Frankrikes ordförandeskap i EU under våren 2022. Vandringstrofén i form av ett hjärta ska symbolisera de grundläggande rättigheterna som finns inskrivna i EU:s Nicefördrag. Projektet har även som mål att lyfta medvetenheten om miljöfrågor.

Trofén följer ordförandeskapet

När ordförandeskapet för EU i juli 2022 lämnades över till Tjeckien ordnade gymnasieskolan i Beaucaire i södra Frankrike en cykelstafett till Tjeckien där trofén lämnades över till en gymnasieskola i Prag.

Inför att Sverige den 1 januari 2023 tar över ordförandeskapet i EU har nu Lundellska skolan blivit utvald att föra EU:s fackla vidare. På ceremonin i Stadshuset deltog rektor och elever från de två skolorna, kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling, utbildningsnämndens ordförande Jennie Claesson och den tjeckiska konsuln Katerina Guricova-Lanickova.

”Våra band till varandra”

– Det är viktigt att lyfta EU:s betydelse för att vi ska klara av att leverera ett på alla sätt hållbart samhälle till våra barn. En återkommande symbolisk ceremoni av det här slaget inför att ordförandeskapet i EU byts ut hjälper till att få uppmärksamhet för dessa frågor. Det påminner oss också om våra band till varandra och hur beroende vi är av varandra, säger Stefan Nyhem, rektor på Lundellska skolan.

Spanien nästa

Lundellska skolan har tidigare haft ett samarbete med skolan i Prag via EU:s program Erasmus. När EU:s ordförandeskap nästa höst går vidare till Spanien planerar Lundellska skolan att lämna facklan vidare till en gymnasieskola i Pamplona i norra Spanien.